Ολύμπου 23, Παραλία Κατερίνης - Τηλέφωνο: 2351062168 / 6970087639

Παραλία Παντελεήμωνας Κάστρο Πλαταμώνα Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας Παραλία Παντελεήμωνας

Η αληθινή Πιερία είναι η ομορφότερη

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πιερία και τον Όλυμπο από την ελληνική μυθολογία. 'Αλλοι έχουν ακούσει γι' αυτήν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών της.

Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η αληθινή Πιερία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές - κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν μέσα σε 70 χιλιόμετρα ακτής τόσο διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό μέχρι σαββατοκύριακα για ανήσυχους χαρακτήρες.

Ελάχιστοι τόποι μπορούν να συνδυάσουν τις πιο διαφορετικές μορφές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ζωής, όπως η Πιερία - χάρη ακριβώς στη γεωγραφική ποικιλία, το ιστορικό της βάθος και κυρίως τη φιλικότητα, την εργατικότητα και τη συνέπεια των ανθρώπων της.

Σπορ και δραστηριότητες

Ο χρόνος περνά ευχάριστα στην Πιερία για τους λάτρεις των σπορ. Η θάλασσα προσφέρει μεγάλη γκάμα θαλάσσιων αθλημάτων.

Οι χρυσές ακτές συνδυάζονται με το ορεινό τοπίο, τις χαράδρες, τα ποτάμια και το θαυμάσιο χιονοδρομικό κέντρο.

Θαλάσσια σπορ: Η Πιερία κρύβει εναλλαγή ακτών, με αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Προτείνονται διαφορετικές δραστηριότητες στον λάτρη των σπορ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τοπίου. Μπορεί να τις χαρεί όλες σε μία μέρα, λόγω των μικρών αποστάσεων: Κολύμβηση, αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, τζετ σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις με τη βοήθεια έμπειρων δυτών.

Δραστηριότητες που αξιοποιούν τις υψομετρικές διαφορές: Στον ναό του Προφήτη Ηλία, στον Παλαιό Παντελεήμονα, λειτουργεί πίστα για απογείωση αλεξιπτώτου πλαγιάς καθώς και αιωρόπτερου. Ο αθλητής χαίρεται το ανυπέρβλητο θέαμα και τερματίζει στην ακτή.

Αθλήματα περιπέτειας: Σε ήσυχους δασικούς δρόμους, σε απομονωμένα μονοπάτια, όπου ακούγονται μόνο οι θόρυβοι της φύσης, ο εραστής της περιπέτειας θα ασκηθεί στο ποδήλατο βουνού ή την ιππασία. Στις εκβολές των ποταμών θα χαρεί μαγευτικές διαδρομές με αυτοκίνητο παντός εδάφους, συναντώντας τους λάτρεις των ποτάμιων διαδρομών, που χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες. Εκτός από τις φυσικές πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων, λειτουργούν τεχνητές αναρριχητικές πίστες στο Αθλητικό Κέντρο Λιτοχώρου και στο ΣΕΟ Κατερίνης.

Αναρρίχηση και σκι: Στο Ελατοχώρι βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.300 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων.

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Σημαντικές είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου, που πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Σημαντικό έργο προσφέρει επίσης και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ.

Μαζί με άλλες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες, οι θερινοί κυρίως μήνες καλύπτονται από κορυφαίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενεί εξέχοντα διεθνή και ελληνικά θεατρικά σχήματα, που παρουσιάζουν αρχαίο και σύγχρονο δράμα. Φιλοξενεί επίσης σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και μουσικές συναυλίες.

Εκτός από την ποιότητα των φιλοξενούμενων σχημάτων, σημαντικό πλεονέκτημα του Φεστιβάλ είναι ότι οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται στους μυσταγωγικούς χώρους του αρχαίου θεάτρου στο Δίον και στο μαγευτικό Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ανήκει στο Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF). Διοργανωτής αυτού του Φεστιβάλ είναι η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Τα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας συμπληρώνονται από μουσικές συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις.

Επιπλέον, στην Πιερία λειτουργούν έμπειρα τοπικά θεατρικά σχήματα, όπως ο "Πήγασος", το Θέατρο Ράχης, το Θέατρο "Μάσκες" του Λιτοχώρου και το θεατρικό εργαστήρι "Αυλαία".

Διασκέδαση και αγορές

Λίγες περιοχές προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για διασκέδαση, όσο η Πιερία. Φαγητό με μουσική, ανασυγκρότηση των δυνάμεων σε ήσυχα καφέ, έντονες βραδιές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες και ένας μεγάλος συνδυασμός εκδρομών απορροφούν τον ελεύθερο χρόνο, μαζί με τις επισκέψεις στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους.

Εκατοντάδες είναι οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την έκταση της Πιερίας. Ταβέρνες με μουσικά συγκροτήματα, cafe - bar με μουσική για όλα τα γούστα, club και disco για σύγχρονη μουσική που προτιμά η νεολαία, βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορός σε ξενοδοχεία είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

Στο χώρο του αρχαίου θεάτρου στην αρχαιολογική περιοχή του Δίου, αλλά και στο Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα, το καλοκαίρι δίνουν παραστάσεις σημαντικοί θίασοι από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, κάθε καλοκαίρι.

Οι θαλάσσιες περιηγήσεις προσελκύουν τους επισκέπτες της Πιερίας, που αναζητούν κάτι περισσότερο. Έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κρουαζιέρες με καΐκια και άλλα σκάφη και καθημερινές εκδρομές από τα λιμάνια της Παραλίας και του Πλαταμώνα, κατά μήκος των ακτών.

Για τα πιο ανήσυχα πνεύματα, προσφέρονται πολλοί συνδυασμοί εκδρομών, μέσα και έξω από την Πιερία, ιδιαίτερα στις ακτές, τους υδροβιότοπους, τα ιστορικά μνημεία, τον Όλυμπο, τα Πιέρια, τους παλαιούς παραδοσιακούς οικισμούς, τα μοναστήρια.

Επίκεντρο της τοπικής αγοράς είναι η Κατερίνη. Προσφέρει κάθε είδος που θα επιθυμούσε ο επισκέπτης της Πιερίας, ιδιαιτέρως ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και κοσμήματα, ενώ υπάρχει πλήρης παρακαταθήκη σε είδη αυτοκινήτου, υπολογιστών και συσκευών.

Η πόλη της Κατερίνης

Επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της Πιερίας, είναι η πρωτεύουσα της, η Κατερίνη. Αποτελεί διοικητικό κέντρο του νομού, έδρα της νομαρχίας και πόλο των οικονομικών δραστηριοτήτων της. Διαθέτει τουριστική υποδομή και πεπειραμένα τουριστικά γραφεία που θα διευκολύνουν τον επισκέπτη στις μετακινήσεις τους. Η αγορά της είναι πλήρης και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανάγκη.

Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ιδανικό για χαλάρωση και αγορές χωρίς την πίεση του χρόνου. Πλαισιώνεται από γραφικά καφέ, εστιατόρια για όλες τις γευστικές προτιμήσεις και εκατοντάδες καταστήματα, με προσωπικό έμπειρο και εκπαιδευμένο να εξυπηρετεί επισκέπτες.

Η πόλη διαθέτει εξειδικευμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, τράπεζες, υγειονομική υποδομή και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο επισκέπτης της Πιερίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Πιερίας και αποτελεί κομβικό σημείο στις κυριότερες τοπικές διαδρομές.

Ο πρώτος επισκέπτης που μνημονεύει την Κατερίνη είναι ο περιηγητής W. M. Leake, ο οποίος στα 1806 καταμέτρησε μόλις 100 σπίτια. Η πόλη εξαπλώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Στα 1912, ο πληθυσμός έφτανε τα 8.000 άτομα. Έκτοτε, οκταπλασιάστηκε, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της περιοχής.

Σε μεγάλο βαθμό, η Κατερίνη κατοικήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Πιερία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ερχόμενοι από την Μικρά Ασία.

Αξιοθέατο είναι το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων, που διασώζει μνήμες και κειμήλια από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Υπάρχουν 16 τουλάχιστον λόγοι, που καθιστούν τις 16 ακτές της Πιερίας ασυναγώνιστες:

Το μήκος του θαλασσινού μετώπου: η πλούσια και χρυσή αμμουδιά, η ποιότητα της θάλασσας, ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της ακτής και των ορεινών όγκων, η εναλλαγή του τοπίου, η εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη, η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής, η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ποικιλία στην κουζίνα και τη διασκέδαση, το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα πλούσια πολιτιστικά και οικολογικά ενδιαφέροντα, η λειτουργία οργανωμένης αγοράς και η ποικιλία των οικισμών που περιβάλλουν τις ακτές.

Το μήκος του θαλασσινού μετώπου: 16 οργανωμένες ακτές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, απλώνονται διαδοχικά σε μήκος 70 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να αντλήσει όλα τα οφέλη από διαφορετικούς, γειτονικούς τόπους και εξασφαλίζοντας μεγάλη γκάμα επιλογών.

Η αμμουδιά: Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν πλατιά αμμουδιά με πλούσια χρυσή άμμο.

Η θάλασσα: Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν γαλάζια και καθαρή θάλασσα, ρηχή και ασφαλή για κάθε ηλικία. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας: Ενώ χαίρεται την ακτή και τη θάλασσα, ο επισκέπτης έχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα να βρεθεί, σε ελάχιστο χρόνο, στους δροσερούς οικισμούς και τις σκιερές τοποθεσίες των ορεινών όγκων, που απλώνονται δίπλα στις ακτές και να χαρεί τις γραφικές διαδρομές τους.

Η εναλλαγή του τοπίου: Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, έτσι ώστε ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει το τοπίο που προτιμά.

Η εύκολη πρόσβαση: Τρεις παράλληλοι δρόμοι, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές γραμμές καθιστούν τη μετακίνηση ζήτημα επιλογής.

Οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη: Οργανωμένα λιμάνια προσφέρονται για μικρά σκάφη.

Η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής: Στις 16 διαδοχικές ακτές, ευνοούνται όλοι οι τύποι διακοπών, από την ήρεμη οικογενειακή διαβίωση μέχρι την έντονη νυχτερινή ζωή.

Η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας: Από τους γλάρους και τα θαλασσοπούλια στις ακτές ως τις σπάνιες μορφές ζωής στους υδροβιότοπους.

Η δοκιμασμένη ξενοδοχειακή υποδομή: Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να διαλέξει ανάμεσα σε όλους τους τύπους διαμονής, από πλήρη ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, bungalows, και οργανωμένα κάμπινγκ.

Η ποικιλία στην κουζίνα: Στις ακτές της Πιερίας παραδοσιακές ταβέρνες, άνετα εστιατόρια και άφθονα σνάκμπαρ, προσφέρουν όλους τους τύπους διατροφής.

Η ποικιλία στη διασκέδαση: Ο επισκέπτης της Πιερίας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστική ζωή, νυχτερινή έξοδο και πολλά άλλα είδη διασκέδασης.

Η ποικιλία στον αθλητισμό: Κολύμβηση, αλεξίπτωτο θάλασσας, wind surfing, θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και σχεδόν όλες οι μορφές αθλητισμού που συνηθίζονται σε τουριστικά κέντρα προσφέρονται στις ακτές της Πιερίας.

Πολιτιστικά ενδιαφέροντα: Πολύ κοντά στα θέρετρα της ακτής διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, λειτουργούν αρχαιολογικοί τόποι παγκόσμιας σημασίας, απλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί με σημαντικά δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Οικολογικά ενδιαφέροντα: Στην παραθαλάσσια διαδρομή των 70 χιλιομέτρων συναντά κανείς εκτεταμένους υδροβιότοπους, περιοχές με οικολογική σημασία. Όλα αυτά προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η λειτουργία πλήρους αγοράς: Οι διακοπές ομορφαίνουν με τα ψώνια. Κατά μήκος της ακτής λειτουργεί πλήρης αγορά, για όλες τις επιθυμίες και τις οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών.

Η ποικιλία των οικισμών: Οι ακτές περιβάλλονται από ενδιαφέροντες οικισμούς, που ποικίλλουν από νεότερα ψαροχώρια μέχρι μικρές ιστορικές πόλεις και μονές, που το παρελθόν τους χάνεται στα μεσαιωνικά χρόνια.

16 ακτές, 16 επιλογές, 16 λόγοι να τις γνωρίσετε